• Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item

Momenteel trekken drie partijen (Sagro, Eneco en Zeeuwind) gezamenlijk op bij de ontwikkeling van windenergie in de gemeente Terneuzen, namelijk Windpark Axelse Vlakte.

Het windproject bestaat uit twee windturbines, ieder met zijn eigen vergunningen. De noordelijke turbine wordt door Eneco en Zeeuwind ontwikkeld en de zuidelijke turbine door Sagro. Deze twee turbines kunnen voldoende duurzame stroom opwekken voor het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n 8.000 huishoudens. De bouw is voorzien voor de tweede helft van 2021.

Waarom windenergie op deze locaties?
Eind 2018 bleek dat slechts 7,4% van onze totale energieproductie opgewekt is uit duurzame bronnen. In 2023 moet dat 16% zijn en in 2050 zo goed als 100%. Dat betekent dat we alle beschikbare duurzame energiebronnen nodig hebben. Windenergie is voor Nederland, als land waar het veel en hard waait, de meest efficiënte en goedkoopste vorm van duurzame energie. De provincie Zeeland heeft een provinciale taakstelling voor het plaatsen van 570,5 MW. Voor 2030 is de doelstelling minimaal 700 MW. Het omgevingsplan Zeeland hanteert concentratielocaties voor windenergie. Windpark Axelse Vlakte behoort tot de concentratielocatie Terneuzen-Kanaalzone en draagt bij aan de provinciale doelstelling voor 2030.

Hoe groot worden de turbines en waarom?
De twee windturbines hebben een tiphoogte (het hoogste punt van een rotorblad als deze omhoog staat) van 180 à 195 m. Windturbines worden groter en rotorbladen langer, zodat ze tegen dezelfde kosten meer duurzame energie kunnen opwekken en subsidie uiteindelijk niet meer nodig zal zijn.

Meer informatie?
Sagro, Eneco en Zeeuwind ontvangen uw vragen graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

(foto turbine IJslandweg)

Sagro.nl gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren,
zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we cookies
en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.
Als u wilt u ons privacy beleid wilt nalezen klikt u op "Meer".