• Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item

BNL Magazine maart 2021: "De inzet van circulariteit zat er al vroeg in".

Raoul de Jonge van familiebedrijf Sagro laat er geen gras over groeien. Hij duikt meteen de diepte in en begint over hun nieuwe stap: decommissioning, het recyclen van platformen. Voor de eerste vraag is gesteld laat hij onder embargo een filmpje zien. “Hier ben ik trots op.” Ok, maar familiebedrijf? Met elkaar opgebouwd? Na wat langer prikken en doorvragen wordt het duidelijk. De Jonge is een rasechte, nuchtere Zeeuw. Hij is er geboren, getogen en als een keiharde werker praat hij het liefst over zijn bedrijf. Want daar is hij trots op.

Van oorsprong is Sagro begonnen als sloopbedrijf. Vader De Jonge begon in 1965 met het slopen van gebouwen, zoals een kerk en een schuurtje. “Echt handenarbeid was dat, met een hamer en een beitel”, legt De Jonge junior uit. “Daar kwam al snel aannemerswerk bij. Mijn vader heeft meegewerkt aan de opbouw van fabrieken en overslagbedrijven. Toen al met gebruik van gerecyclede materialen. De circulariteit zat er al vroeg in, alleen had het nog geen naam.”

Vlissingen-Oost

Inmiddels is Sagro een multidisciplinaire onderneming op het gebied van infrastructuur, sloop, logistiek, milieu en natuurlijk recycling. Het bedrijf heeft ruim 250 mensen in dienst op diverse locaties en een hoofdkantoor in ‘s-Heerenhoek nabij het havengebied Vlissingen-Oost. Circulair en verantwoord slopen doet het bedrijf nog steeds. Halverwege de jaren negentig zijn Raoul en zijn broer Marcel gaan werken en runnen inmiddels het bedrijf. “Veel hebben we niet veranderd, wel hebben we uitgebreid met meer activiteiten”, legt hij uit.

Maar recyclen blijft het uitgangspunt bij Sagro. De Jonge: “Elke afvalstroom heeft een functie. Van beton maken we granulaat en hout gaat terug de spaanplaat industrie in. Onze doelstelling is om 98% van het afval een nuttige toepassingen te geven. In het recyclen zijn we als bedrijf niet uniek, wel in de combinatie van alles wat we kunnen en doen: het hele proces in, op en onder de grond.”

De Noordzee

En zo komen we dan toch weer terecht bij het favoriete onderwerp van De Jonge: decommissioning. “Het is een voortvloeisel uit het ontmantelen van objecten. De Noordzee is oneindig, daar gebeurt steeds meer, maar dat moet op een gegeven moment ook worden verwijderd. Een Zeeuw is veel verbonden met water. Wij hebben onze eigen kade gebouwd. Meer dan duizend heipalen en 4.000 vierkante meter. Hieraan kunnen we grote objecten halen. In 2018 kregen we een grote opdracht binnen van Total Maersk. Dat was de reden om de kade uit te breiden. Natuurlijk brak op een gegeven moment het zweet ons uit. We moesten deze kade in een recordtempo bouwen. In het begin van 2020 was het erg slecht weer. De vele stormen zorgden voor achterstand. En vervolgens kwam corona. Ja, dat was even schakelen. Zo zat onze operator in Spanje en kon daar niet meer weg. Hoe moesten we doorwerken volgens de coronamaatregelen? En ondertussen stuurde Total Maersk een reminder: ‘Wij komen half juni he, zijn jullie dan klaar met de kade?’ We hebben uiteindelijk met ons hele team echt dag en nacht gewerkt. We hebben het gered, maar toen het platform op onze locatie arriveerde was het asfalt nog warm.”

Windmolenpark

De blik van De Jonge is constant op de toekomst gericht. “We zijn continu bezig met nieuwe zaken. Vooral op zee hebben we aspiraties, denk aan windmolens. We hebben zelfs plannen om een eigen windmolenpark te beginnen. Ik ben trots op ieder onderdeel van dit bedrijf. We doen wat we beloven. Dat zie je terug bij al onze mensen. We hebben nauwelijks verloop. Door decomissioning zijn we in weer een ander vaarwater terechtgekomen. Je leert elke dag bij. En we durven stappen te zetten.”

Manager Abco Liek, zo goed als vanaf het begin af aan betrokken bij Sagro, heeft al die tijd bij het gesprek gezeten en alles aangehoord. Aan het einde van het gesprek maakt hij dan toch een opmerking over het karakteristieke van het familiebedrijf Sagro. “Het typerende van jouw familie is het maken van stappen en het uitproberen van nieuwe dingen. Daarin zijn jullie onderscheidend. Je vader zette toen al de eerste stappen naar circulair werken en gericht op het buitenland. Als jullie deze instelling niet hadden gehad, waren we nu nog steeds alleen maar sloopwerk aan het doen. Met een hamer en een beitel.” Raoul de Jonge knikt.

 

Sagro.nl gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren,
zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we cookies
en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.
Als u wilt u ons privacy beleid wilt nalezen klikt u op "Meer".