• Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item

Kan jij van afgedankte glasvezelversterkte composietmaterialen nieuwe hoogwaardige grondstoffen maken?

Vandaag, maandag 29 maart, staat onze challenge online op https://challenges.biovoice.nl

De challenge
Steeds meer windturbines naderen het einde van hun levensduur. De turbines worden ontmanteld en gerecycled. Het overgrote deel van een windmolen kan prima gerecycled worden. De turbinebladen zijn echter gemaakt van glasvezelversterkt composietmateriaal en zijn met de beschikbare technieken lastig te recyclen.

Strenge EU-regels verhinderen het storten van de turbinebladen op afvalstortplaatsen. Het verbranden van de bladen in ovens die cement maken of in energiecentrales is niet efficiënt en bovendien vervuilend.

Wij verwachten dat de komende jaren enkele duizenden windturbines ontmanteld worden. Dit betekent dat er maandelijks 500 tot 1.000 ton composietmateriaal verwerkt moet worden.

Het verkleinen en scheiden van composiet, koper draden, staal en hout zal een belangrijke stap vormen. De grootste uitdaging is het recyclen van de composiet fractie tot waardevolle producten.

Onze challenge: kan jij van afgedankte glasvezelversterkt composietmaterialen nieuwe hoogwaardige grondstoffen maken? Op de website vind je onze zogenoemde 'challenge' terug. Heb jij een idee om met de challenge aan de slag te gaan? Of heb jij kenns die aansluit op de vraag? Meld je dan aan!

BioVoice
Op 29 maart stelde innovatie- en businessbooster programma BioVoice twaalf nieuwe challenges open. Uitgangspunt van BioVoice is de vraag van een grootbedrijf naar een biobased of circulaire oplossing voor een bestaand probleem. Mkb’ers en start-ups kunnen hun idee of oplossing indienen en een innovatiecontract verdienen; de sleutel tot concrete samenwerking met het grootbedrijf en een uitgebreid systeem aan financiering en ondersteuning.

Doel van de partijen achter BioVoice: mkb’ers en start-ups serieuze innovatie- en businesskansen bieden, en nieuwe kennis en/of techniek in een stroomversnelling brengen en verwaarden. Voor een sterkere biobased- en circulaire economie in de betrokken regio’s (West- en Midden-Brabant en Zeeland).

De openstellingsperiode van de challenge eindigt op donderdag 21 mei, 17:00 uur. 

Sagro.nl gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren,
zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we cookies
en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.
Als u wilt u ons privacy beleid wilt nalezen klikt u op "Meer".