• Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item
  • Nieuws item

Seaport Magazine nummer 4 - 2021: Duurzaamheid in optima forma.

Running Sneakers Store | Off-White nike air uptempo white pack 2017 The 50 Collection Release Date - SBD

Wat afval is voor de een, is grondstof voor de ander. Om de druk op primaire grondstoffen te verminderen, worden duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker. Hergebruik en recycling van materialen en grondstoffen zijn essentieel om moeder aarde te ontzien. Bij Innovarec, dat staat voor innovatieve recycling, is duurzaamheid in het DNA verweven. Het bedrijf beschikt over Zeeuws-Vlaamse vestigingen aan de Axelse Vlakte (Westdorpe) en in de Koegorspolder (Terneuzen). Voor het inzamelen en transporteren van alle afvalstromen heeft Innovarec diverse (rol)containers beschikbaar.

Innovarec is onderdeel van Sagro, een cluster van bedrijven dat met al haar kennis, ervaring en certificeringen bij uitstek geschikt is voor op- en overslag, grondverzet, transport, sanering, sloopwerkzaamheden, offshore decommissioning, milieuadvies én recycling. Naast bedrijven in aannemerij, transport en decommissioning beschikt Sagro (met hoofdkantoor in ’s Heerenhoek) dan ook over een milieuadviesbureau (SMA) en een recyclingbedrijf (Innovarec).

Efficiënt

Innovarec - waar inmiddels een complete digitalisering is gerealiseerd - verwerkt afval tot hoogwaardige grondstoffen, bouwmaterialen, producten en alternatieve brandstoffen. De integrale aanpak behelst het managen van afvalstromen; duurzaam verantwoord en kostenefficiënt. Met een ruime klantenkring wordt zowel de zakelijke als de particuliere markt bediend. Bedrijfsafval, (beton) puin, bouw- en sloopafval, hout, papier en andere afvalstromen worden efficiënt ingezameld. Deze verschillende afvalsoorten worden milieuverantwoord behandeld op de eigen verwerkingslocaties in Zeeland. "We maken afvalstromen klaar voor de eindverwerking en passen de materialen ook zelf zoveel mogelijk toe, bijvoorbeeld als menggranulaat voor infrastructurele projecten”, aldus Chantal Hamelink, accountmanager bij Innovarec.

Bouw- en sloopafval

Bouw- en sloopafval wordt gesorteerd in waardevolle stromen zoals hout, metaal, plastic, non-ferro’s en puin. Via zeven en breken wordt puin opgewaardeerd tot hoogwaardige grondstof voor de wegenbouw of nieuwbouwprojecten.

Kringloop

Om uitputting van primaire grondstoffen zoveel mogelijk te voorkomen neemt Innovarec beton- en metselpuin op in haar betonkringloop. Door toevoeging van zuiver betongranulaat en regenwater ontstaat het mengsel wat Innovarec gebruikt voor haar betonwaren.

Betoncentrale

Een rondleiding over het uitgestrekte bedrijfsterrein in Westdorpe voert onder andere naar de betoncentrale. "In onze betoncentrale produceren wij betonwaren, in de vorm van betonblokken, -platen en -wanden. De betonblokken worden geproduceerd conform BRL 5070 en onder CE-markering geleverd. Het beton- en metselpuin wordt gebroken in onze locatie in Terneuzen en vervolgens komt het naar Westdorpe. We voegen een aantal producten toe om betonelementen te maken. Zo wordt zand toegevoegd dat rechtstreeks uit onze reinigingsinstallatie komt, die hierachter ligt. We leveren betonwaren door heel Nederland en België.”

Zand en slib

Door de ruime vergunning voor de reinigingsinstallatie is het mogelijk om zowel vervuilde baggerspecie als sorteerzand uit bouw- en sloopafval, zeefzand, riolen, kolken, gemalen, slib, veegvuil, zand van rioolzuiveringsinstallaties en ballast te accepteren. De schone zandfractie wordt via een ontwateringsunit afgevoerd naar een afgescheiden tussenopslag om na certificering weer te worden hergebruikt. Voor buurman Mammoet aan de Axelse Vlakte heeft Innovarec onlangs nog een flinke hoeveelheid gereinigd zand geleverd om kranen met ballast te testen.

Havengebied

Chantal, die inmiddels 20 jaar bij Innovarec werkzaam is, legt uit dat in toenemende mate betonplaten worden vervaardigd voor de aanleg van bedrijfsterreinen en parkeerplaatsen. "Inmiddels worden ook betonnen bankjes met bovenop gerecycled hout en zelfs vogelhuisjes gemaakt van wat voorheen afval was. We zijn begonnen met legoblokken voor met name agrarische opslag van mest, compost, zand en dergelijke. Later zijn ook diverse bedrijven in het havengebied onze blokken (CE gecertificeerd) gaan gebruiken voor op- en overslag.”

Groenafval

Op het terrein van Innovarec in Terneuzen staat een erkende composteerinrichting. Hier wordt groenafval uit de regio ingezameld en verwerkt tot Keurcompost. Dankzij de strenge richtlijnen en productie-eisen kunnen ook invasieve exoten verwerkt worden tot Keurcompost. Dit compost is gegarandeerd vrij van onkruidzaden, pathogenen en bodemvreemde bestanddelen.

Hout

Hout wordt onderverdeeld in verschillende kwaliteiten. Hoe beter de houtkwaliteit, hoe hoogwaardiger de terug te winnen grondstof. "Goed balkhout, geschikt voor direct hergebruik, verkopen wij via onze bouwmarkt of webshop www.soutlet.nl. Het meer hoogwaardige hout wordt toegepast al secundaire grondstof in de houtvezelindustrie en spaanplaatindustrie. Hout met laagwaardige kwaliteit wordt ingezet als biobrandstof voor het opwekken van duurzame energie in biomassacentrales”, legt Chantal Hamelink uit.

Infra

Bij bouw- en infraprojecten vindt een frequente aan- en afvoer van grondstromen plaats. Innovarec richt zich op de inname, de tijdelijke opslag, bewerking en afzet van deze potentieel herbruikbare grond. Een complex proces waarbij uiteenlopende factoren op elkaar afgestemd dienen te worden. Innovarec neemt dit proces graag uit handen. Het duurzame bedrijf ontzorgt van levering tot verwerking. Met haar expertise en uitgebreide netwerk worden passende oplossingen geboden, gericht op het efficiënter realiseren van een project. Daarnaast voorziet Innovarec ook in keuring, transport en verkoop.

Uitbreiding terrein

Het terrein van Innovarec in Westdorpe is onlangs uitgebreid met 2,6 hectare om voor te sorteren op de snelle ontwikkelingen in de circulaire wereld. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor een nieuwe sorteerlijn. Ook wordt een speciaal bassin gerealiseerd voor de opvang van regenwater.

Sagro.nl gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren,
zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we cookies
en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken.
Als u wilt u ons privacy beleid wilt nalezen klikt u op "Meer".